Boken "Jekta – eventyrets farkost" kommer i oktober 2019

Til høsten kommer det en praktbok om Jekta og jektefarten. Forfatter er Bjørn Tore Pedersen.

På museumsforlagets hjemmeside står følgende omtale av boken:

I mer enn fem hundre år var jekta livsnerven langs kysten vår. Nordlendingene seilte til Bergen med tørrfisk, og på tilbakereisen var jekta lastet med matvarer og nødvendighetsartikler til folket der nord. Men også på Vestlandet og i Trøndelag holdt jekta liv i kyst- og fjordbygdene.

 

Ingen vet med sikkerhet når den første jekta kom, og hvor den kom fra, men hun fører linjene sine tilbake til vikingskipene og de hanseatiske handelsskipene som kom til Bergen i middelalderen. Hvor mange jektefartøy som seilte langs kysten, er også uklart. Trolig dreier det seg om mange hundre, kanskje opptil et tusentalls jekter.

                          

Dette er den første boka som grundig omhandler jekta og jektefarten. Forfatter Bjørn Tore Pedersen forteller om denne ærverdige og livsnødvendige fraktebåten: om jektebygging, skipsleia, jektenavn, de som seilte, hvor de seilte fra – og om de som aldri kom hjem. I boka finner du blant annet historien om «Anna Karoline», den eneste gjenværende av de gamle nordlandsjektene. Hun står nå på land i Bodøsjøen og har fått sitt eget jektefartsmuseum. Boka inneholder over 200 flotte fotografier og illustrasjoner.

 

Utgitt: Kommer i oktober 2019
ISBN 9788283050776
Antall sider: 320

Se museumsforlagets hjemmeside for bestilling og mer informasjon