Mathildestua

Fra Breivika i Bodø. Opprinnelig husmannsstue fra Seines ved Saltstraumen.
Satt opp i Bodøsjøen i 1959.

Mathildestua

Fra Breivika i Bodø. Opprinnelig husmannstue fra Seines ved Saltstraumen.

Satt opp i Bodøsjøen i 1959.

 

Mathilde Kristine Bremnes født den 10. oktober 1872 på Seines i Gildeskål, er damen som dette huset er oppkalt etter. Huset er opprinnelig et husmanns-hus som ble flyttet fra Seines til Breivika i Bodø rundt 1900.

Mathildestua sto på plassen der fire tomter etter hvert ble utskilt, (Hundestedveien. Nr. 5 og 7, Fredensborgvn. 65 og 67), men så lenge Mathilde levde skulle huset få stå i fred.

Mathilde var gift med matros Hans Aksel Ulriksen Bremnes og de fikk to barn; Harald Julian Ingmar (1904) og Olea Mathilde Gurine (1912). Mathilde var et arbeidsomt menneske og drev med sysler som husmødre flest på den tiden, der inngikk både spinning, strikking, veving, flatbrød- og lefsebakst. Det blir fortalt, at hun var et godt, snilt og hjelpsomt menneske.

I 1959 fikk museet huset, som deretter ble flyttet til Bodøsjøen. Takhøyden er lav i den gamle og ærverdige stuen, men fremdeles er tømmeret i veggene gammelt og godt. Opprinnelig besto huset av tre rom og bislag, men bislag og sjå ble omgjort til gang og bad. Arbeid med huset foregikk over flere år, og i perioden 1979-1986 ble Matildestua brukt som vaktmesterbolig. I den forbindelse ble huset vinterisolert og mer modernisert, med tanke på bad og kjøkken.