Stall til Nordlandshest/Lynghest

Stall fra Rognan i Saltdal. Plass til en hest. Satt opp i Bodøsjøen i 1951.

Stall til Nordlandshest/Lynghest

Fra Rognan i Saltdal. Plass til en Nordlandshest/lynghest. Satt opp i Bodøsjøen i 1951.

Nordlandshest/lyngshest
er en norsk hesterase som stammer fra Nord-Norge. Den antas å nedstamme fra landhesten som har vært holdt i denne landsdelen gjennom århundrer. Nordlandshest/lyngshest er den fysisk minste av de tre norske hesterasene, som ellers omfatter fjording og dølahest. I dag benyttes rasen som ride-,
kløv- og lett trekkhest.

Utseende
Nordlandshest/lyngshest er litt større enn islandshesten og har en mer rektangulær kroppsform, typisk for arbeidshestene. Den blir mellom 120 og 148 cm i mankehøyde.
Rasen har stor fargevariasjon, rød, brun, svart, gul, borket og skimmel av alle grunnfargene. I tillegg har rasen sølvgenet som kan gi sølvsvart, sølvbrun og sølvborket.
Den har ganske lav manke og en kort, sterk rygg med en stor ribbeinsbue, som gjør at den er svært god å sitte på uten sal.
Disse hestene har en veldig god pels, og utvikler god vinterpels om vinteren. De trenger derfor ikke mye bruk av dekken, noe som gjør at de kan godt bo ute.

Historie
På slutten av trettitallet var rasen utrydningstruet, og Troms Landbruksselskap kjøpte inn hingsten Rimfakse som ble utplassert i Lyngen, der man hadde funnet størst antall renrasede hopper, og de ga da rasen navnet Lyngshest. Under den andre verdenskrig, var rasen nær ved å bli utryddet, kun et fåtall hester overlevde de siste krigsårene.
Da traktoren tok over i gårdsarbeidet på 1960-tallet, var situasjonen fortsatt ikke bra for rasen. Det var stadig færre som holdt hest og avlsarbeidet i Lyngen gikk sterkt tilbake.

Vesterålingen Christian Klefstad hadde kjøpt inn noen hester fra Lyngen, og fant på sine reiser i Ofoten noen flere hester av den gamle rasen. Hestene han kjøpte inn ble plassert ut hos bønder i distriktet som ville avle, og han avlet også selv fram mange gode hester. En av disse var Nordlandssvarten, rasens første hingst som oppnådde 1. premie.
Klefstad døde nyttårsaften 1968, men da var avlsarbeidet videreført av Kleiva Landbruksskole og et nytt avlslag var opprettet i Nordland.

Dette laget søkte da om å få rasen godkjent under navnet Nordlandshest, fikk det vedtatt og fikk utgitt rasens første stambok i 1969. Rasen ble imidlertid fortsatt kalt for Lyngshest i Nord-Troms, og for å kunne forene alle gode krefter for å ta vare på rasen, ble løsningen at navnet på rasen skulle være Nordlandshest/Lyngshest.

Bruksområde
Dagens hester har utmerkede kjøre- og rideegenskaper og har alltid hatt et allsidig bruksområde. Den har et fint og rolig temperament. Hesten var tidligere brukt til all slags gårdsarbeid og skysskjøring. Den benyttes nå mye som familiehest. Den er godt egnet til turridning og kløving på grunn av sin styrke og utholdenhet. Hesterasen er fin som «førstegangshest» og kan brukes i alle ridegrener.