Guidet omvisning

Bli kjent med utstillingen sammen med vår formidler!

Bli kjent med utstillingen sammen med vår formidler!
Dere blir guidet gjennom hele utstillingen, og får lære med om både tiden før og under jektefarten. 

Tidsbruk: 30 - 40 minutter
Antall: 15 - 30
Tilgjengelig språk: Norsk/engelsk
NOK 150,- per person

 

Utstillingen på Jektefartsmuseet er delt opp i tre kapitler.

Jektefartsmuseet stiller ut en rekke gjenstander knyttet til tørrfiskhandelen – båter, båtmodeller, stasklær, kirkekunst, båtbyggerredeskaper og mye annet.

Ikke minst viser vi fram nordafjellsjekta Anna Karoline. Hun ble nylig istandsatt og rigget slik hun så ut mellom 1903 og 1908.

 

I KAPITTEL 1 går vi langs skroget og utforsker tørrfiskhandelens spede begynnelse. Vi hører om Bergen og hanseatenes vekst, samt tørrfiskens betydning for kongene. En nøkkelgjenstand er sølvkalken som tyskerne i Bredsgården i Bergen skjenket Røst-væringene på 1520-tallet. Tillit mellom kjøpmann og fisker var avgjørende.

 

I KAPTTEL 2 trer vi inn i sidebygningen til jektehallen. Hvor kom fisken fra? Nord-Norges fiskerbondekultur er formidlet med nordlandsbåter, gjenstander og bilder. Vi blir også bedre kjent med livet i Bergen og de impulsene som ble seilt herfra med jektene nordover. Her kan du blant mye annet se Lurøykjolen fra omkring 1760, en brudekjole i silke tilhørende Stinchen Dass.   

 

I KAPITTEL 3 går vi opp rampen og tar Anna Karoline bedre i øyesyn. Vi stifter bekjentskap med mannskapet – styrmenn og håseter, og jekteskipperen som eide jekta og avtalte med bygdefolket om å føre fisken deres til Bergen. Hvilke overnaturlige krefter rådde på havet? Og hvordan klarte de å navigere langs «verdens farligste kyst» uten kart og fyrlykter? Et rorhode fra Helgeland fra omkring 1800 røper de gamle jektekarenes overtro – man måtte ha øyne på fartøyet.